Powered By Blogger

marți, 22 aprilie 2008

Ziua Pamantului

Începând din 1970, ziua de 22 aprilie a fost declarată "Ziua Pământului". Tot începând de atunci, ea este sărbătorită, în din ce în ce mai multe ţări, atât de ONG-urile de mediu cât şi de alţi iubitori ai naturii.

Pamantul este a treia planeta de la soare si are in compozitie piatra si metal ca "ingrediente" principale, ca de altfel si planetele Mercur, Venus si Marte.Fiecare dintre acestea au o suprafata solida , spre deosebire de celelalte planete gazoase.

Terra are o constitutie particulara in sistemul solar. Este formata din trei invelisuri specifice: atmosfera, hidrosfera si litosfera, fiecare avand o structura si o constitutie complexa.

Studiul, realizat sub egida Natiunilor Unite, in urma experimentelor si cercetarilor efectuate timp de patru ani, releva ca oamenii au modificat in mod dramatic, intr-o perioada extrem de scurta de timp, majoritatea ecosistemelor.

Felul in care societatea si-a asigurat in ultimii 50 de ani rezervele de hrana, apa potabila, lemn si petrol a dus la o adevarata degradare a mediului inconjurator. Desigur, au fost si castiguri: economia a cunoscut cresteri impresionante, iar pe unele piete a existat abundenta de produse agricole.

Dar iata costurile: din 1945 incoace, suprafata de teren care a inceput sa fie cultivata a fost mai mare decat cea convertita la agricultura din 1700 pana in 1900.

Mai mult de jumatate din ingrasamintele chimice utilizate pana in prezent au fost aplicate dupa 1985, iar diversitatea regnului animal a fost redusa considerabil: intre 10 si 30% din speciile de mamifere, pasari si amfibii sunt amenintate cu disparitia.

Nivelul resurselor de apa potabila si de peste este mult sub pragul care ar putea acoperi nevoile actuale. Realizatorii studiului au anticipat si reactia celor care sustin ca avantajele acestui stil de viata ar fi mai mari decat pierderile suferite, sustinand ca acestia fac parte cam din aceeasi familie cu cei care se incapataneaza sa creada ca fumatul nu cauzeaza cancer.

Si pentru a oferi si o raza de speranta, specialistii au creionat si cateva sugestii prin care omenirea ar putea sa mai slabeasca jugul la care a fost inhamata natura. Dintre recomandarile lor fac parte: schimbarea anumitor comportamente de consum, o mai buna educatie, taxarea mai usturatoare a celor care polueaza mediul inconjurator.

Sursa: Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.


Mai multe detalii: http://www.europafm.ro/stiri/bazar/detalii.html?showStiri=15665

Niciun comentariu: