vineri, 25 aprilie 2008

Pasca


Dacă pentru evrei este un fel de pâine nedospită, pentru creştini pasca aduce cu cozonacul la gust şi se prepară cu brânză de vaci şi stafide.

Pasca este preparată în ajunul Învierii.

Adevărata pască este aceea care se taie în bucăţele mici, se pune în pacheţele şi se duce la biserică pentru a fi sfinţită. Bucăţile de pască sunt duse acasă şi păstrate pentru a-i face pe credincioşi părtaşii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile şi necazurile.

Pasca se face numai din grâul cel mai bun şi poate avea o formă rotundă, amintind de scutecele cu care a fost înfăşat pruncul Iisus, sau dreptunghiulară, asemănătoare mormântului în care a fost coborât.

Poate fi zimţată pe margini sau cu împletituri, având în umplutură brânză de vaci, galbenuş de ou, stafide, zahăr, uneori şi scorţişoară. Pasca având în centru o cruce formată din aluat împletit se duce la biserică pentru a fi sfinţită.

Sursa: europa Fm

Niciun comentariu: