Iisus este cel care trece din moarte in viata, cel care creeaza viata prin moarte. Oul, prin toate semnificatiile sale, se apropie cel mai mult de esenta acestor evenimente.
Circula mai multe legende referitoare la inrosirea oualor. Una dintre ele spune ca atunci cand lisus a fost batut cu pietre, acestea s-au transformat in oua rosii.
O alta legenda o are ca element central pe Fecioara Maria. Aceasta a venit sa-si vada fiul ce suferea pe cruce si a adus si un cos cu oua.
Sangele Mantuitorului a facut ouale sa se inroseasca. Ouale se inroseau, odinioara, folosind culorile extrase din plante. Frunzele, tulpinile, florile sau radacinile anumitor plante erau fierte, obtinandu-se o culoare suficient de persistenta. Deosebit de importanta era perioada de recoltare si stadiul de maturizare la care ajung aceastea.
Ouale se scufundau in vopseaua vegetala, iar pentru a pastra culoarea o perioada mai indelungata se ungeau pe deasupra cu ulei sau grasime. Bineinteles ca la inceput toate ouale au fost rosii, dar imaginatia crestinilor a facut sa apara oua de diferite culori: galbene, albastre, verzi sau violet. Explicatia ar putea consta in faptul ca unii crestini au sesizat semnificatiile pe care le au anumite culori. Spre exemplu, galbenul este culoarea luminii, a tineretii si a fericirii, verdele este prin excelenta culoarea sperantei si a prosperitatii, iar albastrul reprezinta sanatatea si vitalitatea.
In anumite regiuni din Romania, ouale pot fi realizate si din lut, din lemn sau chiar din plastic. Simtul artistic al omului si-a spus cuvantul, caci multe oua pot fi nu doar vopsite, ci si decorate cu diferite modele geometrice sau cu margele.
Chiar si cea mai banala linie, in functie de orientarea ei, are o anumita semnificatie. Linia dreapta orizontala simbolizeaza moartea si nu este altceva decat un drum inert, cu un singur sens. Linia dreapta verticala, ascendenta deci, presupune o evolutie, o transformare. Spirala reprezinta infinitul, este dreapta nemarginita. Spirala dubla reprezinta intotdeauna legatura dintre viata si moarte.
Nici ciocnirea oualor nu este lipsita de semnificatii. Rana din coaja aduce aminte de sacrificiul si chinurile indurate de Iisus pe cruce. Ouale se tin in mana si se vor lovi varfurile, rostindu-se formula consacrata: "Hristos a inviat!" - "Adevarat a inviat!".
Cinstea de a lovi pentru prima data oul o are persoana mai in varsta. Se loveste pentru inceput oul doar cu varful, pornindu-se de la premisa ca la inceput fruntea lui Iisus a fost insangerata prin asezarea coroanei de spini. A doua zi, ouale pot fi lovite si cu extremitatea opusa, marcand ranirea picioarelor si mainilor Mantuitorului. In a treia zi pot fi ciocnite si partile laterale, acolo unde Iisus a fost lovit cu sulita in coaste.
Sursa:www.europafm.ro
Un comentariu:
Interesant!;) :*
Trimiteți un comentariu