Powered By Blogger

luni, 21 aprilie 2008

Ce este Paştele şi cum se stabileşte data?

Daca tot am intrat in Saptamana Patimilor am zis sa caut si eu cate ceva pe net despre Sfanta sarbatoare a Pastelui. Am gasit numai lucruri interesante si pe care, multe dintre ele nu le stiam asa ca o parte din ele vi le impartasesc:


"De Paşte este sărbătorită Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa pe cruce.

Cuvantul "paşte" îşi are etimologia în cuvântul ebraic "pesah" care înseamnă trecere. Paştele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pământul fagăduinţei, Canaan.

Paştele crestinilor este sărbătoarea Învierii Domnului, simbolul învigerii morţii.

Sărbătoarea este precedată de o serie cuprinzătoare de alte evenimente importante pentru creştini. De la intrarea în Postul Mare până la Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), adică perioadele numite, în termeni bisericeşti, ale Triodului şi ale Penticostarului.

Data Paştelui creştin depinde de două fenomene astronomice, dintre care unul cu data fixă, echinocţiul de primăvară (21 martie), iar altul cu data schimbătoare, momentul în care apare lună plina după echinocţiul de primăvară, numită şi lună plină pascală.

În cea mai mare parte a lumii, catolicii şi protestanţii celebrează Paştile după calendarul gregorian, în timp ce ortodocşii îl urmează pe cel iulian.

Dar există şi excepţii la această regulă: în Finlanda, de exemplu, ortodocşii celebrează Paştile după calendarul apusean, asemenea majorităţii luterane; pe când în Grecia, catolicii de atât de rit bizantin cât şi latin celebrează Paştile după calendarul iulian, asemenea majorităţii ortodoxe. Bisericile Catolice Răsăritene celebrează Paştile unele după calendarul iulian, altele după cel gregorian, în funcţie de tradiţia locului.

Cea mai recentă şi serioasă propunere pe tema datei Paştilor este formulată în Documentul de la Aleppo, adoptat la întâlnirea organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor şi Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, în martie 1997, la Aleppo, Siria. La acea întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Sfântului Scaun, care au susţinut propunerea.

Documentul de la Aleppo trece în revistă istoria problemei datei Paştilor, şi subliniază importanţa mărturiei comune date de creştini privind Învierea, care stă în centrul credinţei noastre. Textul propune să fie luate în consideraţie dispoziţiile Primului Conciliu Ecumenic (Niceea, 325 dC), dar principiile să fie refăcute conform descoperirilor ştiinţifice moderne, folosind ca bază de calcul meridianul Ierusalimului, locul morţii şi învierii lui Cristos. Recalculând astfel data Paştilor a fost stabilit un nou Paschalion, care cuprinde datele pe anii următori.

Data Paştelui ortodox:
2008 - 27 aprilie
2009 - 19 aprilie
2010 - 4 aprilie
2011 - 24 aprilie"

Sursa: www.europafm.ro

Niciun comentariu: