Mielul se sacrifică întodeauna numai la apusul soarelui, iar cu sângele acestuia se ungeau în vechime tocurile uşilor.
Obiceiul de a consuma carne de miel dateaza dinainte de Iisus, fiind, initial, specific evreilor.
Carnea de miel se frigea pe foc si se manca exclusiv in aceeasi noapte. Tot ce ramanea, se arunca in foc. Pe langa carne, se manca azima (paine nedospita) si ierburi amare. Scopul era acela de a le aminti evreilor de viata grea dusa in robia egipteana, dinainte de plecarea spre Tara Sfanta.
Un alt obicei specific Pastilor evreiesc este interdictia de a aprinde focul. Aprins cu o saptamana inainte de Pasti, trebuia tinut "treaz", iar in cazul in care se stingea era chemata sa-1 aprinda o persoana apartinand unei alte religii.
De asemenea, se foloseau anumite vase de bucatarie pentru prepararea mancarurilor din aceasta perioada si numai dupa ce in prealabil au fost sfintite.
Pentru crestini, mielul il simbolizeaza pe Iisus: "Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii". El este simbolul sacrificiului, dar reprezinta si victoria vietii asupra mortii. inainte de a fi sacrificat, mielul este stropit cu apa sfintita, iar cu ajutorul cutitului i se face pe cap semnul crucii. In alte zone insa, inainte de taiere, mielul este sfintit printr-o slujba religioasa in biserica din sat.
In Banat, resturile, ramase dupa sacrificarea mielului, sunt ingropate la radacina unui par sau a unui mar, pentru ca membrii familiei sa fie sanatosi tot anul.
Sursa:www.europafm.ro
2 comentarii:
"Un' te duci tu,mielule?La taiere,d-le!" ;)) Lasand gluma la o parte,e bine sa stim si noi de ce se mananca miel si nu altceva,de ce oua rosii si nu altfel! ;)Madame Burtoiu ;)) ne-a mai povestit d-astea! ;)
Mi-e milă de bieţii mieluţi! :(( Dar ce gustoasă-i cărniţa lor! Yummy!
Trimiteți un comentariu