Powered By Blogger

miercuri, 26 martie 2008

Cadere libera


Am tot mai des impresia ca Romania asta a noastra e in cadere libera... Si la propriu si la figurat. Si nu ma refer acum la "craterele" de pe sosele si de pe autostrazi, in care ne scapa masina cu totul daca nu suntem atenti, ma refer la asa-zisul invatamant romanesc. Termenul e corect folosit, doar ca semnificatia lui s-a cam schimbat in ultimul timp si se pare ca e intr-o continua schimbare. Partea urata este ca se schimba prea repede si numai in rau.
Imi pare rau ca spun asta tocmai eu, care am lucrat in domeniu si probabil voi mai lucra. Dar nu am ce atlceva sa spun cand vad si eu ce se intampla. A devenit o moda sa auzi la stiri: profesor agresat de proprii elevi, elevi batuti si bagati in spital de profesori. Asta asa in mare. Sa nu mai vorbim de bataile si agresiunile care au loc intre tineri si mai sunt si filmati cand se ard unii pe altii cu tigara pe fata, se lovesc pe coridoare mai ceva ca pe un ring de box, droguri, curse ilegale cu masini. Si toate astea la o varsta la care te poti astepta la multe din partea lor, ca doar sunt copii, mai gresesc, dar la asa ceva nu cred.
Si mai e desigur in "trend" printre liceeni pornografia: filmulete cu orgii sexuale, poze cu fete aratandu-si cam tot ce au prin dotare si exemplificand o gama larga de pozitii sexuale. Pentru asta exista ore de educatie sexuala. Kama sutra si altele.De ce toate astea, de se injosesc tinerii intr-atat? Eu chiar nu le intelg rostul, mai ales la 13, 14, 15 ani. Daca acum fac asta, la 18, 20 ce mai fac? As avea eu un raspuns la intrebarea asta, dar mai bine ma abtin.
Intotdeauna m-a deranjat expresia "Voi, tinerii din ziua de azi". Cu toate astea noi tinerii de acum cativa ani, 5, 6, nu multi, eram altfel. Tin minte ca eram in clasa a 5-a si aveam un singur coleg care fuma, iar in momentul in care am aflat, eram toti uimiti si mirati pana peste masura. Acum, e o minune daca dintr-o clasa de 20 de elevi de clasa a 5-a, mai sunt 10 care nu fumeaza. Si spun asta pentru ca am vazut cu ochii mei, chiar si copii de clasa a3-a fumand.

Si acum vine partea interesanta: a cui e vina? Sunt sigura ca vinovat e anturajul copilului si mediul in care traieste. Ma refer aici la parinti, cadre didactice, colegi mai mari, "prieteni" rau voitori sau chiar suspecti. Cu totii suntem vinovati de felul in care ne crestem copiii, ii educam, le creem un viitor. N-o sa spun ca de vina e societatea pentru ca si societatea e in starea in care e "datorita" noua, oamenilor. Ni le facem cu mana noastra, dar ar trebui as facem ceva macar pentru viitorul nostru adice pentru copii.
In ritmul asta suntem tara nimanui care vine de nicaieri1 si se indreapta catre nicaieri2!!

2 comentarii:

Raluca Nicula spunea...

Nu e de vina cineva anume pentru situatia tinerilor, ci chiar ei insisi! Ei se lasa prada prea usor tuturor viciilor si capcanelor, nu au simtul responsabilitatii, nu sunt capabili sa discearna intre bine si rau, sunt foarte teribilisti. Daca situatia este acum asa, ma intreb cum va fi cand vom avea si noi copii? S-o putea mai rau de atat?

drush spunea...

Eu zic sa nu pui asa o intrebare ca s-ar putea sa te uimeasca raspunsul. :)) Daca s-a ajuns aici....viitorul suna "bine"