sâmbătă, 21 martie 2009

Noul "trend" ECOOriunde te duci, oriunde te intorci auzi numai Eco peste tot! In prima faza poate fii de bine, de ce nu. Problema apare atunci cand notiunea de Eco ramane doar la teorie, practica se pierde pe drum.
Sa luam ca exemplu scolarii mici, din clasele I-IV. Odata cu venirea primaverii in scoli se demareaza tot felul de proiecte pe teme ecologice. Un lucru nemaipomenit pentru copii si pentru viitorul lor. Din pacate cei mici sunt singurii de care se prinde ceva din aceste activitati. La orele de stiinte, georgrafie, desen, abilitati practice, educatie civica si educatie fizica li se vorbeste copiilor despre tot ce inseamna mediu inconjurator, protejarea lui, reciclare. Si nu doar li se vorbeste, se fac exemplificari, mergem in natura sa o curatam si multe alte activitati.
Ce ma intristeaza pe tine este faptul ca elevii mai mari, in ciuda eforturilor cadrelor didactice, nu respecta absolut nimic din ceea ce ar fii trebuit sa fie un mediu curat si sanatos.
Un exemplu: ies zilele trecute din scoala, tocmai terminasem ora de stiinte in care dezbatusem cu elevii tema: "Reciclarea hartiei = salvarea padurii!". In fata mea un grup de elevi din clasele mai mari care au aruncat pe jos vreo 3,4 ambalaje goale de cornuri cu ciocolata si cipsuri! In ciuda faptului ca le-am atras atentia, nici macar nu s-au sinchisit sa se uite la ce au lasat in urma!
Si aici revin la o idee de-a mea mai veche: degeaba ma chinui eu 4, 5 ore la scoala cu elevul sa il invat ceva, daca acasa mama, tata, nu sunt interesati nici macar ce-a facut copilul in ziua respectiva, nu mai spun de teme, lectii si de ce nu, sa il incurajeze in actiunile sale. Este foarte important pentru un copil sa site ca este iubit, sustinut, sa i se acorde atentie si ajutot pe cat posibil.
Un alt lucru adevarat este ca multi dintre parinti nu au educatie ecologica. Tocmai de aceea, imi spunea cineva, parintele trebuie sa invete de la copilul sau cum e treaba cu ecologizarea, cu reciclarea si cu sortarea deseurilor.
Dar ce vorbesc eu aici: am vazut cu ochii mei cum om in toata firea, la vreo 40 de ani, merge la gena de gunoi cu o punga si 2 bidoane in mana si arunca totul la "gunoi menajer". Asta in conditiile in care langa mana lui era un recipient special pentru peturi si plastic, pe care scria mare:" Recicleaza Refoloseste Reduce" :)
Este trist sa asisiti la asemenea momente cand te gandesti ca ne-o facem cu mana noastra. In Romania Ignoranta invinge Implicarea cu un scor de...1000 la ..0.

In postul urmator o sa revin cu cateva informatii despre proiectele Eco care de deruleaza in acest moment in scolile din oras si bonus niste poze, ca sa demonstrez ca se poate totusi!

Niciun comentariu: