Powered By Blogger

joi, 22 ianuarie 2009

A fost odata un vis


Ieri mi-am amintit cum era cand eram copil si visam cu ochii deschisi in fata televizorului.NUU, gresit, nu ma uitam nici la vreun film depasit, nici la vreo emisiune cu manelisti...
Era iarna, stateam in plapuma pana la gat, langa soba, impreuna cu bunica si cu bunicul meu si ne uitam la patinaj artistic. Ma fascina. Am descoperit ca si astazi am aceleasi sentimente.

Surya Bonaly,Carolina Kostner, Evgeni Pluşenko "dansand" pe muzica celebrului violonist Edwin Marton sunt doar cateva nume care imi vin in minte privind acum Campionatul European de patinaj.

Nu stiu exact de ce, dar stiu ca as putea sta ore intregi privind la sportul asta, fara sa obosesc, fara sa ma plictisesc, poate uneori chiar si fara sa clipesc. Ma uitam si in seara asta cu cata pasiune pot patina oamenii aia. Cu cata pricepere ne transmit fel si fel de stari, de sentimente, trec de la o extrema la alta... Acum un tango pasional, apoi un ritm alert, furie, ura, iubire, liniste, incrancenare, moarte, viata... Toate astea in 3 minute pe gheata.
E fascinant cum un patinator se antreneaza intre 20 si 45 de ore pe saptamana ca sa poata face performanta.
Si acum ma gandeam, asa cum ma gandeam si cand eram mai mica: cum o fii sa stai in primul rand in tribuna unui patinoar, sa simti gheata, sa simti suflul rece al celui care patineaza in viteza prin fata ta??? :)

Ii admir sincer pe cei care practica asemenea sport si cred ca este cel mai frumos sport. Au un public exemplar, ii aplauda, ii incurajeaza cand simt ca au nevoie.Nu se bate nimeni, nu se injura, nu se acuza, nu cunosc termenul de scandal..ei pur si simplu isi fac treaba,"dansand" pe gheata. Cinste lor!

O scurta istorie a patinajului artistic, preluata de pe onlinesport.ro :

Inca din anii 700 scandinavii utilizau patine nefinisate facute din coarne de cerb pentru a traversa lungile zone inghetate din acele teritorii.

In secolul XVI olandezii au adus imbunatatiri acestor patine, adaugand si metalul pentru o deplasare mai eficienta intre orase sau peste canalele inghetate.

Tot olandezii au fost primii care au executat pe patine miscari mai pretentioase, Dutch Roll, o miscare destul de simpla in zilele de azi. Mai tarziu, francezii au inventat piruetele si rasucirile.

In 1892 s-a infiintat si Federatia Internationala de Patinaj, pentru ca in 1908 patinajul sa se afle in randul sporturilor olimpice de vara.

Abia la Chamonix in 1924 a devenit oficial sport olimpic de iarna, cu probe individuale masculine si feminine si proba de perechi.

Dansul pe gheata a fost adaugat in randul probelor olimpice in 1976, la Innsbruck.

3 comentarii:

Raluca Nicula spunea...

Avem o pasiune comuna: si eu ramaneam neclintita ore intregi in fata tv uitandu-ma la patinaj artistic! O adevarata arta... de atatea ori m-am visat si eu facand piruete pe gheata :x

Aimée spunea...

Hellooo, va rog sa nu ma excludeti! :-s Si Drus, sper ca n-ai uitat de minunatii Alexey Yagudin si de Filippe Candeloro! 8->

drush spunea...

Stiam eu ca avem pasiuni comune fetelor! :) Si Crengu, nu am chiar asa o memorie buna(de elefant) asa ca a ta! :)) va pup. :* :*