Powered By Blogger

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

24 ianuarie



Invatati-va oameni buni copiii despre ce a insemnat 24 ianuarie pentru tara asta, pentru poporul roman. Am avut neplacuta surpriza sa constat ca elevii nu au nici cea mai mica ideea despre ce s-a intamplat pe 24 ianuarie 1859.
"Unirea Ţării Româneşti cu Moldova,realizată pe 24 ianuarie 1859,reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române."

Si de la faza asta imi tot vine sa sustin o idee pe care o am mai demult: cartile de istorie de la clasa a 4-a, cel putin, nu mai au nicio valoare. Le sunt prezentati copiilor in pagini intregi: rusii, turcii, germanii, ungurii, sarbii, grecii.... Le sunt date informatii despre cum se imbracau, cu cine au luptat, ce plante se cultiva in tara lor, ce religie au, si fel si fel de nume de capetenii, regi sau imparati, Toate astea sunt informatii care nu fac decat sa bulverseze copilul, sa il sufoce! Era de ajuns sa le spuna unde locuieste fiecare popor, si cel mult 3, 4 informatii despre tara lor( prin ce sunt recunoscuti, ce razboaie au purtat cu romanii, daca au purtat si cateva personalitati marcante). Vor avea timp destul mai tarziu sa invete si restul detaliilor. Din moment ce pe carte scrie "Istoria romanilor", de ce nu ii inavatam pe elevii tot ce se poate despre propria lor tara, despre neamul romanesc?
Ca mai apoi sa ajungem, sa spunem, si pe buna dreptate: "Copiii din ziua de azi nu mai stiu nici macar ce semnifica ziua de 1 Decembrie!"
Pai de unde sa stie? de la televizor? de pe net??
Pacat!!

Niciun comentariu: