Powered By Blogger

joi, 16 aprilie 2009

A sti sau a nu sti...


... sa comunici! Poate ca mi-am dat eu seama tarziu, poate ca nu am dat atentie pana acum acestui aspect, dar daca nu stii sa comunici...esti terminat!(nu la propriu). Vei fii la pamant din muuulte, fooarte multe puncte de vedere. In primul rand oricat de bine ai stii ce iti doresti, dar nu vei stii sa alegi cuvintele potrivite pentru a cere acel lucru, e timp pierdut. Conteaza sa stii cum sa pui problema si cand. Apoi mai este faza in care ti se comunica ceva sau comunici tu ceva, dar o faci gresit. De aici pot aparea o mie de alte probleme. Si imi amintesc ca le-am explicat saptamana trecuta elevilor mei importanta unei comunicari clare, intonate si coerente. Si asta pentru ca inca de mici avem tendinta de a vorbi peste interlocutor, de a-l intrerupe, contrazice, etc.

La copii, nu poate fi numita problema deoarece ei se pot educa si lucrurile in timp se schimba. La adulti, altfel sta treaba. La ei deja problemele sunt la un alt nivel si au urmari mult mai grave.
De exemplu el si ea, casatoriti de "n" ani, ajung in punctul in care pur si simplu nu se mai inteleg. Cu toate ca vorbesc aceeasi limba, au trait impreuna poate mai bine de jumatate de viata, dar ajung la tribunal declarand ca motiv pentru divort: "Nu ne mai intelegeam." Pai stai asa, fie unul dintre ei a surzit si nu il mai aude pe celalalt, fie nu mai intelege limba. Din pacate adevarul este altul: nu stim sa ne exprimam, nu stim sa ascultam la cei de langa noi, nu avem rabdare sa ni se explice sau sa dam explicatii. Vorbim toti in acelasi timp, pe motivul ca ne grabim si tre sa spunem repede ce e de zis, toti avem dreptate, fiecare in felul lui... . De aici se naste galagia, harmalaia, haosul, care duc la stres si neliniste. De cate ori nu ni s-a intamplat ca dupa o zi de munca sa nu avem nevoie decat de o ora de liniste si odihna? Iar in loc de asta, acasa sau unde te duci, primesti zgomot, cearta, vorbarie multa si fara rost = un stres in plus?
Si toate astea au o singura cauza: nu stim sa comunicam!

5 comentarii:

Geocer spunea...

Draga Drush, nu vreau sa te supar. Dar sa stii ca la infinitiv verbul este 'a sti', nu 'a stii' cum ai scris tu. Uite dex-ul :
http://dexonline.ro/search.php?cuv=sti
Corecteaza greseala, apoi sterge comentariul meu.

drush spunea...

Mersi de observatie Geocer! Am corectat si nu e nevoie sa sterg comentariul tau, nu ma supar cand mi se spune ca gresesc, mai ales ca ai dreptate! :)

Geanina Codita spunea...

Cand apar orgoliile oamenii uita ca s-au iubit, ca s-au respectat, ca si-au dorit sa fie si sa faca ceva impreuna, uita cat de mult isi incantau zilele cu plimbari in parc, uita sa comunice, uita prea mult si prea multe. Paste fericit!

teo spunea...

Da-mi voie sa te salut, tocmai am descoperit blogul tau pe europafm, e interesant de observat cum ideile tale tind spre aceeasi observatie: ca nu prea stim cum sa fim. Inca nu am citit toate postarile dar sper sa am timp pentru ca eu cred ca merita. Arunca si tu o privire pe www.karmaekarma.blogspot.com

drush spunea...

Buna Teo. Multumesc ca ai trecut pe aici!