luni, 13 aprilie 2009

Minciuni pe banda rulanta


Sunt pe zi ce trece tot mai dezamagita de ce se intampla in tara asta. Si de data aceasta recunosc si ca sunt subiectiva.
Ni se promit in invatamant niste majorari salariale de anu trecut de pana in alegeri. Am amenintat cu greva, cu sabotarea examenelor, au zis gata, de luna viitoare aveti majorari. Apoi am ajuns in faza in care ceea ce ceream noi nu coincidea cu ceea ce ofereau ei: adica daca vroiam 50% ne dadeau 30%. Ok, 50% era mult, poate prea mult pentru jegu in care traim, dar au scazut pretentiile la 36% si atunci ei nu mai puteau sa ofere decat vreo 10% si aia in 2 transe. O penultima faza a penibilului circ a venit cand aud intr-o zi la tv ca :NU MAI SUNT BANI IN VISTERIA STATULUI PENTRU NICIUN FEL DE MAJORARI" si... si plus de asta ni se taie orice spor poate fi taiat. Si ieri, alateri alfu cu stupoare ca salariile cadrelor didactice se vor mari abia de la 1 ianuarie 2010, conform spuselor "doamnei"( cu ghilimele pentru ca as numi-o altfel, dar ma cenzurez) ministru, pentru ca abia atunci efectele crizei nu vor mai fii asa de mari in Romania.O alta varianta ca aceste cresteri salariale sa fie posibile, era ca 20 000 de cadre sa ramana fara loc de munca. Asta a pus capac. La faza asta tre sa fac cateva observatii, repet subiective, ca doar sunt si eu un cadru didactic(institutor cu 4 ani vechime, care trage de un rahat de salariu):

1. in momentul in care nu mai erau bani pentru niciun fel de majorari, directorii diferitelor institutii(Gaze, antidrog) mai aveau inca salarii de peste 50 000, 100 000 de euro.... :(

2. cum este posibil ca de la o luna la alta sa se goleasca visteria statului??? Avem bani sa bagam in autostrazi, centuri ale marilor orase si bani grei(milioane de euro) care investitii, culmea, sunt invizibile deoarece chiar ieri povestea Mircea Badea cum se baga bani de 2, 3 ani intr-o centura a nu stiu carui oras si pana azi s-au construit ..4 km!!!!!!

3. cum or fii gasit ei ca solutie sa dea afara 20 000 de cadre??? Nu mai bine da afara 2, 3 sefi din aia de pe la cate o Directie Antidrog(sau oricare alta asemanatoare) ale caror salarii echivaleaza cu cele ale miilor de dascali?????

4.faza care mi se pare penibila din partea lor(ministru, presedinte, toti de la putere de fapt): sa ni se mareasca salariu abia in ianuarie 2010??? Cu alte cuvinte: las ca vin europarlamentarele, vin alegerile pentru presedinte, votati-ne voi, ca vedem noi apoi daca va mai dam si marire de salariu. Se va face exact ca in fiecare an de cand lucrez eu in domeniul asta, inainte de algereri iti promit... ah, dar ce nu iti promit...iar dupa alegeri, surpriza: criza va lovi din nou si nu vor fii, evident bani!!!!!

5. si faza care ma uimeste si ma face sa cred ca "doamna" ministru a invatamantului este un fel de Vrajitoarea Maria, este aceea in care vine cu urmatoarea declaratie: "majorarile salariale de 50% pentru cadrele didactice prevazute prin Legea 221/2008 vor intra in vigoare in ianuarie 2010, cand criza economica nu va mai avea efecte atat de grave asupra economiei." Dar de unde naiba stie "doamna" ce efecte va avea incontinuare criza, cat vor dura aceste efecte si cat de grave vor fii consecintele???

Va spun eu, habar n-are despre ce vorbeste, dar tre sa spuna si ea ceva, ca de aia e ministru si nu de alta, dar vin alegerile si tre sa mai mintim putin prostimea! :(

Este trist ce se intampla, mult prea trist pentru o tara care se vrea democrata, emancipata,membra a Uniunii Europene, a NATO s.a.m.d.
Isi bat joc de noi si oricat am incerca sa facem ceva, nu avem sorti de izbanda! :( Ar spune cineva: mergem la vot si poate vom schimba ceva. Din momentul in care am avut drept de vot am fost de fiecare data sa incerc sa schimb ceva, poate, poate .. Dupa 4 ani de cand particip la alegeri, incep sa cred ca lupt in zadar si cu morile se vant. Nu s-a schimbat absolut nimic, iar eu ma gandesc sa nu mai ies la vot... Daca are cineva argumente cu care ma poate contrazice, ... chiar va rog.

P.S. Sa nu aiba cineva impresia ca este vorba strict de bani aici...daca exista vreun cadru didactic care lucreaza in sistem pentru bani, pentru salariul pe care il primeste, inseamna ca e tampit sau face meditatii 6 zile din 7. Este vorba de minciunile care ni se tot spun si pe care, desi nu le mai crede nimeni, nu reusim sa le invingem! Din fericire, motivele pentru care eu inca nu renunt la ceea ce fac nu au nici cea mai mica legatura cu banii: imi plac mult copiii, imi place sa le vad zambetul de multumire atunci cand reusesc cate ceva la abilitati practice sau iau un premiu la vreun concurs, imi place sa ii vad cum evolueaza, cum se descopera pe ei si lumea din jurul lor, cum se formeaza ca viitori cetateni ai acestei societati(bolnava, din nefericire). :(

3 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Minciuni, toti se leaga de criza, insa lucrurile nu stau chiar asa cum ni se prezita. Mai grav mi s-a parut santajul"ori mariri, ori 20 000 afara".

Geanina Codita spunea...

prezinta*, imi cer scuze

drush spunea...

Niste eventuale concedieri, care ar fi puse, normal, tot pe seama crizei. S-au invatat sa pronunte cuvantul "criza" de fiecare data cand se vad incoltit si trebuie sa-si mascheze incompetenta!