Powered By Blogger

joi, 3 iulie 2008

Faza tare!

"Rasfoind" astazi ziare pe net am dat peste un titlu care mi-a atras atentia si am citit articolul, mai mult de curiozitate... si.. surpriza!!! titlul suna cam asa "Generatia messenger si-a dat licenta". Articolul este scris de un profesor de la Facultatea de Jurnalism de la Bucuresti care "prezinta" perlele pe care le-au scris studentii bucuresteni la licenta:

"Studenţii „generaţiei messenger” au răspuns în stilul chat-ului sau al mirc-ului la licenţa de la Jurnalism din iunie, cu bine-cunoscutele asl, pls. Titlul şoc, despre care erau puşi să povestească, a fost scris pe foaia de examen a „studentului messenger” TITLU SHOK. Stituaţia era descrisă ca SITUATZIA. Nu mai amintesc despre subitilităţi gramaticale ca substantive derivate din verbele care încep cu î din i scrise anapoda: reânceperea, reânscrierea, reântoarcerea – probabil regula e să scrii tot ce e î în interiorul cuvintelor cu â.

Îi ştiu şi îi respect pe cei mai mulţi din studenţii care şi-au dat licenţa anul acesta. Am lucrat nemaipomenit de performant cu ei la seminariile de Politologie, Sociologie şi la cursul de Marketing politic. Dar printre ei şi dintre ei se naşte o generaţie nouă.

Această generaţie, viitoarea generaţie a comentatorilor de pe Realitatea şi a analiştilor de pe Antena 3, scrie în limbaj on-line într-o lucrare de examen final la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Şansa lor este probabil aceea că textele lor vor fi vorbite, iar nu citite de public.

Ei sunt studenţii care au experienţă de presă, dar nu ştiu nici cine le sunt profesorii, nici unde e biblioteca la facultate. Sunt studenţii care au scris în lucrarea de licenţă că Lucian Blaga a candidat la primărie. Ei sunt cei care vor să fie astăzi vedete de televiziune sau prezentatori/oare de ştiri şi meteo. Cei care nu deschid mai mult de o carte pe an, care nu scriu şi nu citesc în limba română, (citesc doar în engleză şi pretind că ştiu foarte bine engleza şi atât) şi care solicită să fie plătiţi de la primul job în mii de euro. Ei sunt jurnaliştii care vor interpreta de azi înainte evenimentele din societatea civilă şi politică românească.

„…i-am susţinut pe jucătorii noştrii români în acet campionat care din nefericire pentru noi a durat foarte puţin şi din punctul meu de vedere putem spune că suntem români, trăim în România şi totodată trebuie să susţinem atât achipa română de fotbal cât şi celelate sporturi, nu putem da vina pe nimeni, nici pe Mutu sau pe ceilalţi jucători, au dat tot ce au putut.”

Aceasta a fost o introducere de mare profunzime la subiectul de la proba Presa radio:
Se dau evenimentele:
1.Echipa de fotbal a României s-a reîntors pe aeroportul Otopeni, după eşecul suferit la Campionatul European.
2.Un elicopter militar s-a prăbuşit lânga aeroportul Otopeni.
Alegeţi unul dintre evenimente şi realizaţi planul unui reportaj care va fi transmis în direct la un post de radio public. Argumentaţi alegerea făcută, menţionaţi etapele parcurse, alegerea şi ordinea în care intră intervievaţii şi scriptul folosit de reporter
.

Autorii gafelor de acest gen de la licenţă vor uita repede examenul în cazul în care au trecut de hop. Ei sunt cei care în lucrările lor de redactare au amestecat experienţele sau opiniile personale cu o bibliografie prost înţeleasă, citită în viteză. Tot ei sunt şi cei mai aprigi acuzatori ai greşelilor pe care ei înşişi le fac… Dovadă că la teorie stau totuşi bine, aceşti studenţi ştiu că genul de informare nu se amestecă cu genul de opinie, dar ei nu ezită să încalce chiar în teza de la licenţă această regulă elementară de scriitură.

Studenţii “generaţiei messenger” sunt viitorii sau poate actualii şefi de redacţie, editori, comentatori. Au o părere despre orice, pot explica orice, ştiu totul. Lor nu le trebuie nici carte, nici bibliotecă, nici şcoală. Le este suficientă şcoala vieţii. Şi pentru că sunt atât de buni învăţăcei ai şcolii vieţii admit cu seninătate că vor licenţa doar ca pe un bilet de intrare pentru posturi mai bine plătite. Angajatorii lor se împacă cu asta?"

Ah si de cate ori am auzit facandu-se diferenta intre noi cei de la Pitesti si "stralucitii" studenti de la Bucuresti.
Si o alta chestie interesanta este un comentariu lasat la acest articol de catre o studenta de la Bucuresti care spune"
"tot ce vad aici e greu de crezut :)) e de ras.. e de plans..habar nu aveam ca am avut astfel de colegi, care sa nu scrie romaneste, nu mai vorbesc de o stire. vreau sa cred ca in cauza sunt cei de la pitesti, oradea si alte locuri de pe unde au mai venit la fjsc sa dea licenta .:) nu vreau sa cred ca e vorba de ” ai nostri”. :)
sau macar id..unii care sa nu fi trecut pe la scoala si au dat examenele cu handsfree-ul in fiecare an :)
intrebare : cum de nu au fost vazute aceste “greseli” decat la licenta? nu au putut vedea profesorii in 3 ani ca unii dintre studenti nu au ce cauta in fjsc?"

Hahahaha buna asta... cum sa fie din alte orase cei in cauza, daca insusi profesorul care preda la facultatea din Bucuresti recunoaste ca i-a avut ca studenti??? Oricum, bine spus, cum de i-au descoperit pe "talentatii" studenti abia la licenta???? :))





Un comentariu:

Aimée spunea...

Stia el d-l Petcu de ce ne spunea ca nici studentii lor nu sunt mai breji! :))) Ma bucur ca au si ei astfel de specimene,ca sa nu-i mai ridice nimeni in slavi!Ei sunt aceia care au intrat pe meditatii in minunata FJSC,sa le fie de bine profesorilor daca abia acum au vazut de ce sunt in stare studentii lor!:D