Powered By Blogger

marți, 13 mai 2008

A murit actorul Colea Răutu

Colea Răutu a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 95 de ani, la Spitalul Municipal din Bucureşti, loc unde fusese internat în urmă cu o săptămână. Acesta suferea de mai mult timp de ciroză.

A debutat la Teatrul de Revistă "Cărăbuş" condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oară faimosul şlagăr "Ţi-a ieşit coşaru-n drum", de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.

La iniţiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. A jucat, pentru scurt timp, si la Teatrul din Pitesti A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine, în seriale de televiziune. [1] Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a ramas reperul intregii sale filmografii. A debutat în film cu rolul protagonistului din "Desfăşurarea", regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda.

A avut roluri memorabile în "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul", "Fratii Jderi", "Nemuritorii", "Pintea" etc. Actorul a primit premiul ACIN in 1988, pentru intreaga activitate, si s-a numarat printre laureatii Galei "Varsta de Aur" din 2001, ai Premiilor Nationale in Domeniul Teatrului si Galei Premiilor in Cinematografie.


Sursa: europafm.ro

Niciun comentariu: